Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
OŽBOLT Janez Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
OŽBOLT,  Janez
politik
športnik
olimpijec
biatlonec

Rojen: 
22. avgust 1970, Postojna
Umrl:  ,


Občina: 
Loška dolina

Odraščal je v Starem trgu pri Ložu, kjer je obiskoval osnovno šolo. Srednjo šolo je kot strojni tehnik zaključil v Postojni leta 1989. Kasneje je študiral ob delu na Fakulteti za organizacijske vede in leta 2009 opravil magisterij na Fakulteti za management v Kopru.

Že s šestimi leti se je začel ukvarjati s smučarskim tekom, z biatlonom pa, ko je bil star dvanajst let. Treniral je v domačem Smučarskemu klubu Kovinoplastika Lož, za katerega je tekmoval do konca kariere. Pri petnajstih letih je prišel v državno biatlonsko reprezentanco takratne Jugoslavije, kasneje Slovenije, kjer je bil do konca kariere leta 2006. Državni reprezentant je bil kar 21 let. V času aktivnega tekmovanja je bil od leta 1991 zaposlen v športni enoti Slovenske vojske kot profesinalni športnik - biatlonec.

Kot biatlonec je sodeloval na petih zimskih Olimpijskih igrah od 1992 do 2006 in kar na trinajstih svetovnih prvenstvih. 18 let je tekmoval v svetovnem pokalu, v katerem je njegova najvišja uvrstitev 7. mesto. Slovel je kot eden najhitrejših strelcev takratnega časa. Že med športno kariero mu je bilo kot predstavniku športnikov zaupano mesto v Izvršilnem odboru Smučarske zveze Slovenije. Še vedno je v biatlonu aktiven kot trener, 7 let je opravljal funkcijo predsednika Strokovnega sveta biatlonskih reprezentanc Slovenije. Za delo in uspehe je prejel številna priznanja s področja športa, bil je tudi ON leta po izboru Radia 94. Zaposlen je v podjetju Alpod. Z družino živi v Begunjah pri Cerknici.

V letu 2011 je kandidiral na državnozborskih volitvah na Listi Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija. Na lokalnih volitvah 2014 je kandidiral za župana Občine Cerknica, kjer se je uvrstil na drugo mesto, izvoljen pa je bil za občinskega svetnika.

Najboljši rezultati:
9. mesto Zimske olimpijske igre Lillehammer 1994, 2. mesto svetovno poletno prvenstvo, svetovni vojaški prvak, 3. mesto s štafeto v svetovnem pokalu, večkratni državni prvak (1994, 1997, 2001, 2003, 2006).


LiteraturaGlej tudi

  Janez Ožbolt NaNo Naša Notranjska


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 22.10.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica