Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
KEBE Janez Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
KEBE,  Janez
duhovnik

Rojen: 
1. marec 1942, Dolenje Jezero
Umrl:  ,


Občina: 
Loška dolina

Rodil se je kot sedmi otrok očetu Francu in materi Ivani roj. Koščak na Dolenjem Jezeru 29 (34). Po osnovni šoli v Cerknici se je v Postojni izučil za elektromonterja in v Ljubljani za elektromehanika za dvigala. Ob delu je v Ljubljani končal gimnazijo in se leta 1964 vpisal v ljubljansko bogoslovje. Po odsluženem vojaškem roku in končani teološki fakulteti je 29. junija 1971 prejel mašniško posvečenje. Najprej je bil tri leta kaplan v Starem trgu pri Ložu, potem tri leta župnijski upravitelj v Starem trgu ob Kolpi. Ko se je leta 1977 ponesrečil starotrški župnik Janez Voljč, ga je nadškof Jožef Pogačnik poslal nazaj v Stari trg pri Ložu. Najprej je bil župnijski upravitelj, leta 1984 pa je postal župnik. Od leta 1982 do 2002 je bil tudi dekan cerkniške dekanije.
Veliko slovenskih duhovnikov je prispevalo svoj delež k ohranjanju dragocene kulturne dediščine naše preteklosti in pri teh se zgleduje tudi Janez Kebe. Leta 1987 je opisal zgodovino znamenite romarske cerkve na Križni gori nad Ložem. Leta 1996 je po desetletnem zbiranju gradiva izdal obsežno knjigo Loška dolina z Babnim Poljem. Leta 2002 je izdal knjigo Loška dolina z Babnim Poljem, II. del. Leta 2003 je za svoje duhovniško in kulturno delo prejel najvišje občinsko priznanje zlati grb Občine Loška dolina. Leta 2006 je pripravil knjigo Sveti Ciprijan nam govori iz svojih del. To so traktati in pisma nadškofa Ciprijana iz Kartagine, ki so ga ob preganjanju kristjanov leta 258 pod cesarjem Valerijanom obglavili.

Leta 2012 je prejel priznanje »12. junij«, ki ga podeljuje Občina Cerknica.

Leta 2016 ga je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore imenoval za častnega kanonika ljubljanskega stolnega kapitlja.


Dela:
Križna gora nad Ložem: opis božje poti in njene znamenitosti (1987)
Loška dolina z Babnim Poljem: zgodovina župnij Stari trg pri Ložu in Babno Polje (1996)
Loška dolina z Babnim Poljem. 2, Družbena in župnijska zgodovina (2002)
Sveti Ciprijan nam govori iz svojih del (urednik) (2006)
Cerkniško jezero in ljudje ob njem (2011)
Naselja v župniji Kopanj in Spodnja Slivnica (2018)
Kopanjska knjiga (2020)
Sejalec seje: pridige in zgledi iz življenja (2022)Literatura
Glej tudi

  Janez Kebe - castni kanonik


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 10.5.2022, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica