Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
LEVAR Ivan Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
LEVAR,  Ivan
igralec
pedagog
operni pevec
baritonist

Rojen: 
8. september 1888, Rakek
Umrl:  28. november 1950, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

V letih med 1906 in 1912 je študiral na Akademiji za glasbo in gledališko umetnost na Dunaju ter nato pel v Moravski Ostravi, Aachnu, Zagrebu in igral v številnih evropskih gledališčih. Med prvo svetovno vojno je bil član zagrebške Opere, od leta 1918 član ljubljanske Opere in od leta 1924 ljubljanske Drame. Na tujih in domačih odrih je pel prve baritonske vloge, posebno uspešne pa so bile vloge iz slovanskega opernega repertoarja. V svoji bogati karieri je odigral približno 130 opernih in 160 dramskih vlog. V obdobju med vojnama in prva leta po drugi svetovni vojni je bil najpomembnejši član ljubljanske Drame in igral večino vodilnih vlog. Kot dramski igralec se je Ivan Levar sprva uveljavil kot interpret klasičnih vlog kot so Shakespearjeve tragedije in komedije. Pozneje pa so ga režiserji pritegnili k sodobnemu dramskemu sporedu. Med najvišje vzpone moderne dramatike sodi uprizoritev Larryja Renaulta v Simfoniji Georga Kaufmanna in Edne Ferber 1937 v Narodnem gledališču Ljubljana v režiji Bojana Stupice. To je bila ena prvih ameriških iger na Slovenskem. Bil je interpret intelektualnih vlog in žlahten komedijant, svetovljan in hkrati povezan z domačo zemljo.

Kot operni in koncertni pevec je moral zaradi bolezni opustiti svojo kariero. Po drugi svetovni vojni je postal tudi prvi redni profesor na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani in vzgojil prvi povojni rod naših dramskih igralcev. Ivan Levar je bil vsekakor izjemna osebnost v razvoju slovenske gledališke umetnosti.




Literatura
Enciklopedija Slovenije, 6. zvezek, Ljubljana 1992
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
D. Moravec: Sto slovenskih dramskih umetnikov, Ljubljana 2001


Glej tudi

  8. september: Rojstvo izjemne osebnosti v razvoju slovenske gledališke umetnosti


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 8.9.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica